Havalimanı Ulaşım:
Adnan Menderes Havalimanı, şehir merkezine üzerindeki Akçay Caddesi ile bağlıdır. Havalimanına toplu taşıma araçları ile ulaşım olanağı da vardır. İç hatlar terminalinin önünden geçen banliyö hattı İZBAN aracılığıyla şehrin kuzey ve güneyine yolcu taşınmaktadır.
Hat üzerindeki Hilal ve Halkapınar istasyonlarından ise İzmir metrosuna aktarma yapılabilmektedir. Mavişehir istasyonundan kalkan 200, Cumhuriyet Meydanı'ndan kalkan 202 ve Bornova metro istasyonundan kalkan 204 numaralı ESHOT otobüsleri havalimanına 24 saat ulaşım sağlamaktadır.
Havaş servis otobüsleri ise İzmir'in Çeşme, Karşıyaka ve Konak ilçeleri ile Aydın'ın Efeler ve Kuşadası ilçelerine havalimanından yolcu taşımaktadır. Ayrıca havalimanında taksiler ve araç kiralama firmaları hizmet vermektedir.
İzmirin Tarihi ve Turistik Yerleri
Tarihi Saat Kulesi
İzmir Saat Kulesi, şehrin Konak ilçesinde ve Konak Meydanı olarak bilinen yerde 1901’den bu yana varolan, İzmir’in en önemli tarihi yapılarındandır. 25 metre yüksekliğinde olan bu kule, Osmanlı mimarisi tarzında inşa edilmiş. Eskiden saatler pahalı olduğu için herkesin evinde ya da üzerinde saat bulunmazmış ve bu nedenle eski İzmir’in de kalbi olan Konak Meydanı’nda halk yararlansın diye Saat Kulesi yapılmış. Kule, 1901 yılında II. Abdülhamit’in hükümdarlığının 25. yıl kutlamaları zamanında yapılmış.
Kemeraltı Çarşısı
Kısaca “Kemeraltı” olarak bilinen bu güzel çarşı, İzmir’in Konak ilçesinde Mezarlıkbaşı semtinden başlayarak Konak Meydanı’na kadar uzanan, ticaretin ve esnafın kalbinin attığı bir yerdir. 1600’lü yıllardan itibaren deniz kıyısının doldurulmaya başlamasıyla yeni yerler ve pazarlar açılmış, Kemeraltı da bu pazarlardan biri olmuştur. Kemeraltı açıldığı ilk yıllarda şimdikinin aksine kapalı çarşı görünümündeymiş. 19. yy’nin sonlarına kadar çarşı bu özelliğini korumuş. Çarşı içerisinde baharatçılar, demirciler, çiviciler, saman pazarı, kömürcüler gibi farklı iş kollarına ait gruplar faaliyetteymiş.
Günümüzde bu tip iş kollarının yanında modern mağazalar, sinema salonları, kafeteryalar da Kemeraltı’nda hizmettedir.
Yalı (Konak) Cami
Konak Meydanı’nda yer alan bu cami, İzmir’de Saat Kulesi’nin ardından şehrin ikonu olarak bilinen en önemli ikinci yapıdır. Cami 18. yy da inşa edilmiştir.
Konak Pier
Konak ve Alsancak’a yürüyüs mesafesinde olan Konak Pier, Gustov Eiffel isimli bir Fransız tarafından tasarlanmıştır. Binanın inşası 1875-1890 yılları arasında olmuştur. Konak Pier binası 20. yy ortalarına kadar vergi binası olarak kullanılmıştır. Sonraları binanın ismi Konak Pier olarak değiştirilmiş ve çeşitli yenileme ve restorasyon çalışmalarının ardından içerisine pek çok mağaza, kafe ve restorant açılmıştır. Konak Pier, günümüzde Konak’ın en populer ve dikkat çeken alışveriş ve eğlence merkezidir. İçerisinde 50 kadar mağaza, çeşitli kafe ve restorantlar ve 1 sinema salonu bulunmaktadır.
Alsancak
İzmir’in Konak ilçesine bağlı bir semt olan Alsancak, çoğu İzmirli için en zengin, en eğlenceli semtlerden biridir. İstanbul’un Nişantaşı semtiyle özdeşleştirebileceğim bu semtin eski adı “Punto“dur. Kıbrıs Şehitleri Caddesi trafiğe kapalı olup, içerisinde sayısız yeme-içme yerleri, kafeler, mağazalar, kitapçılar, hediyelikçiler, ünlü restorantlar bulunmaktadır. Öyle ki pek çok İzmirli için Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde yer alan meşhur Sevinç Pastanesi en önemli buluşma noktalarındandır.
Agora Örenyeri
Agora etimolojik olarak çarşı, pazar yeri, şehir meydanı demektir. Ticari, siyasi, adli ve dini fonksiyonlari olan agora, sanatin yogunlastigi ve ticaretin merkezi olan yerdir. Tüccarlarin kalbidir. Felsefenin temelleri burada atılmıştır. Birçok anıt, heykel burada bulunmaktadir. İzmir`in Namazgah semtinde yer alan Agora, M.S. 2. yy`a denk gelen Roma döneminden kalmadir.
Tarihi Asansör
Asansör, 1907 yılında Musevi tüccar Nesim Levi Bayraklıoğlu tarafindan yaptırılmıştır. Biri diğerinden 58 metre yüksekte olan Mithatpaşa Caddesi ile, Halilrıfatpaşa Caddesi’nin arasında işleyen iki asansörü barındıran asansör kulesi bu iki semt arasında güvenli, hızlı ve kolay ulaşımı saglamasi amacıyla yapılmış. Günümüzde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından eğlence, kültür ve dinlence mekanı olarak kullanılmaktadır.
Kadifekale
Tepekule’deki eski İzmir (Smyrna) dışında, şehrin Kadife Dağı olarak bilinen Pagos’ta yeniden kurulduğu alandır. Kent M.Ö. 4. yy de kurulmuştur. Helen, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait kalıntılar Kadifekale`de mevcuttur. İzmir’in ve körfezin kuşbakışı gozlem noktası olan Kadifekale, şehrin güneyinde 186 metre yükseklikteki bir tepe üzerindedir. Eski adı Pagos olan Kadifekale’de yaşayan Amazon kadınlarının, dağın eteklerinden Meles Çayı kıyılarına indikleri ve hakimiyetlerini uzun seneler sürdürdükleri rivayet edilmektedir.
İzmir Doğal Yaşam Parkı
Kentin Çiğli ilçesinde Sasalı beldesine kurulmuş olan bu doğal yaşam parkı İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulmuş olup, Avrupa’nın en büyük doğal yaşam parklarından biridir. 2008 yılında ziyarete açılan bu park yaklaşık 425000 metrekarelik alana yayılmıştır. Yurt dışından ve yurt içinden getirilen çeşitli hayvan türleri bu parkta etraflarında herhangi bir tel ya da engel olmaksızın doğal ortamları içerisinde yaşamaktadır.
Park içinde 120 hayvan türünden 1500 hayvan ve 250 bitki türü ile 3000 kadar ağaç bulunmaktadır.
İzmir Sokak Lezzetleri
Gevrek
Gevrek, 450 yıl önce Kırım Değirmen Dağı’ndan gelen Tatar Türklerinin İzmir’e yerleşmesiyle, kadim bir lezzete dönüşmüştür. Gevrek, kızgın pekmez dolu havuzlarda pişirilip üzeri susamlanıp fırına verilir.
Simit ise hamurun üzerine soğuk pekmez sürüldükten sonra, susamlanır ve pişirilir. Beyaz peynir, domates, salatalık, demli çay veya ayran en iyi eşlikçileridir.
Boyoz
Milföy hamurunu andıran boyoz; sade, ıspanaklı, peynirli olabileceği gibi, daha az yağlısı da vardır. Boyozun sadık dostu haşlanmış yumurtadır. Boyoz ve gevrek, İzmir’de günün her saati seyyar gevrekçilerde veya fırınlarda çıtır çıtır bulunabilecek sokak lezzetlerindendir.
Kumru
Orijinal kumru, gevrekçilerde satılan kumru ekmeği içinde domates, biber ve İzmir tulumundan oluşur. Kumru, gevrek hamurunu andıran bir hamurdan üretilir, susama batırılarak fırınlanır. Şekli kumru kuşunun gövdesini andırır. Büfelerde ise içine kömürde pişmiş sucuk, salam, kaşar peyniri, domates, ketçap ve mayonez konur. Aslen Çeşme kökenli kumrucular, ağzınızı kocaman açmadan yiyemeyeceğiniz bu meşhur lezzetin yanında turşu ikram ederler.
Kokoreç
İzmir’de kokoreç biraz farklıdır. Ekmeğe kaşıkla konan, sacda veya tavada pişen, domatesli ince kıyılmış adaşlarının aksine iri dilimlidir. Kömürde pişen bütün kokoreç, ekmek içinde bıçakla kesilerek hazırlanır, üzerine kimyon dökülür ve ağızda lokum gibi dağılır.
Söğüş
Söğüşün peşine düşmek için sakatatlarla aranızın süper olması gerekir. İzmirlilerin memleketlerinden uzaktayken burunlarında tüten bir tattır söğüş. Kellenin dil, yanak, beyin gibi kısımları küçük parçalara kesilerek lavaş ile dürülür.
Üzerine isteğe göre bol kimyon, pul biber, maydanoz, domates ve soğan konur. Sakatatlar pişmiş ama soğuk bir biçimde yenir.
Midye
İzmir’de midyenin küçüğü makbuldür ve midye soğuk yenir. İçinde tarçın, kuş üzümü, çam fıstığı yer almaz. Midyeye sadece karabiber eklenir. Midye çok pişmiş pirinçle yapılmaz, bu yüzden de eti daha diridir.
Nazilli Pidesi
Kıymalı, kuşbaşılı, peynirli, kaşarlı, yumurtalı bir lezzet şölenidir. İnce hamurlu pidenin kıyması, soğanı ve domatesi, tam olması gerektiği gibidir. Pidenin buharı tüterken genellikle üzerinde tereyağı parçası erir.
Lokma Tatlısı
Mayalanmış hamurun kızartılması ve üzerine şerbet dökülmesiyle yapılan bu çıtır çıtır tatlı, kürdanlara geçirilerek yenir. Küre şeklinde veya ortası delik dökülen lokmalar, Osmanlı’da saray mutfağına girince tarçınlanıp saray lokması oluvermiştir.
Tire Köftesi
Tire köftesi, içine ekmek, soğan ve baharat konulmadan hazırlanır. Sadece dana döşünden kıyma ve tuz ile yapılan bu köfteler ince, uzun ve çok lezzetlidir. Bol tereyağı ve maydanoz ile servis edilen köfteler, pide ve yoğurtla da bezenebilir.